De geschiedenis van Ledeacker

Ledeacker werd voor het eerst vermeld in 1414 als Sent Kathrijnen in den Broik, naar de 14e eeuwse Sint-Catharinakapel die er te vinden was. De patroonheilige Sint Catharina van Alexandrië was in de Middeleeuwen na Maria de belangrijkste heilige onder de vrouwen. Catharina werd de beschermheilige van jonge meisjes, wijsgeren en mensen in het onderwijs, boekdrukkers en bibliothecarissen en op grond van het draaiende rad van ntalrijke beroepen als molenaars, pottenbakkers, wagenmakers en spinners.

Ledeacker had vanaf de 15e eeuw een eigen laatbank, die later werd omgezet naar een schepenbank. Bestuurlijk stond Ledeacker daarmee zelfs hoger dan veel van de dorpen eromheen. Ledeacker had in de Franse Tijd een eigen municipaliteit (raad) met aan het hoofd de maire of burgemeester. Het besloeg een langgerekt gebied van 8 km lang en anderhalve kilometer breed. Van 1810-1821 was Ledeacker samengevoegd met Sint Anthonis tot de Maire van St. Anthoine, waarin Sint Anthonis de belangrijkste bestuurseenheid was. Op 1 januari 1821 werd deze gemeente met Oploo samengevoegd tot Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

Van 1891 tot 1973 stond Ledeacker in de wijde omgeving bekend als bedevaartsplaats, omdat in 1860 kort na elkaar twee branden waren ontstaan door blikseminslagen. Het jaar daarop kreeg men toestemming tot reliekverering en werd een devotiebeeld aangekocht. In 1891 kwam het tot een georganiseerde verering en kon men voortaan een volle aflaat op Donatusdag (30 juni) en in het octaaf verdienen. Tegenwoordig is de mis, nu op de tweede zondag van juli, vooral een parochiële viering.

In 1998 werden bij gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de parochie van de H. Catharina twee kunstwerken onthuld van de hand van Juul Baltussen uit Westerbeek. Deze zijn geplaatst voor het kerkgebouw in Ledeacker.

In Ledeacker is het goed wonen en toeven. Het dorp, dat bijna tegen Sint Anthonis aangebouwd is, heeft een geheel eigen karakter met een vriendelijke uitstraling naar iedereen, inwoner, toerist of toevallige passant.

17 en 18 november 2017
Ackerfeesten

Op 17 en 18 november 2017 organiseert Stichting DisColor Events voor de tweede keer de Ackerfeesten in Ledeacker, in de schuur aan de Quayweg 5a. Een evenement voor zowel jong als oud! Nodig al je vrienden uit om ervoor zorgen dat de gemeente Sint Anthonis en omstreken twee onvergetelijke dagen krijgt. De geweldige line-up aan dj's en bands gaat zorgen voor op en top vermaak.

Ackerfeesten 2017

22 november 2017
Herhalingslessen reanimatie

Herhalingslessen reanimatie/AED in 't Dorpshuus, om 19.00, 20.00 en 21.15 uur. Geef u op, want lx per jaar is dat verplicht. Deze les duurt 1 uur en kost € 7,50.

22 november 2017
Film Sociom: Manchester by the Sea

Film Sociom in 't Dorpshuus, aanvang 14.00 uur, inloop 13.30 uur. € 7,50 entree inclusief koffie of thee.

25 november 2017
Prinsenreceptie

Prinsenreceptie CV de Hanen bj Oele Ton's Gasterij vanaf 20.00 uur. Iedereen is uitgenodigd om het nieuwe prinsenpaar en het jeugdprinsenpaar te feliciteren.

25 november 2017
Ophalen oud ijzer/papier

Zaterdagochtend op de Stippent

26 november 2017

Sinterklaas komt in 't Dorpshuus. Aanvang 14.00 uur.

27 november 2017
Cursus reanimatie

Volledige cursus reanimatie/ AED in 't Dorpshuus. Meld je aan, want hoe meer mensen kunnen reanimeren en de AED bedienen, hoe groter de overlevingskans bij een hartstilstand. Duur van de cursus is 3 uur. De kosten zijn € 15. Opgeven kan bij Ria Hermens tel.nr: 0485-384728, riahermens@hotmail.com

6 december 2017
Kienen KBO

Kienen KBO in 't Dorpshuus, aanvang 14.00 uur

10 december 2017
Gezamenlijk eten KBO

Gezamenlijk eten KBO in 't Dorpshuus, aanvang 12.30

13 december 2017
Wandelen KBO

Vertrek 9.00 uur

14 december 2017
Kerstviering KBO

Kerstviering in 't Dorpshuus

30 december 2017
Ophalen oud ijzer/papier

Zaterdagochtend op de Stippent

6 januari 2018
Lekerse Nieuwjaarsborrel

Aanvang 20.30 uur in 't Dorpshuus.