De geschiedenis van Ledeacker

Ledeacker werd voor het eerst vermeld in 1414 als Sent Kathrijnen in den Broik, naar de 14e eeuwse Sint-Catharinakapel die er te vinden was. De patroonheilige Sint Catharina van Alexandrië was in de Middeleeuwen na Maria de belangrijkste heilige onder de vrouwen. Catharina werd de beschermheilige van jonge meisjes, wijsgeren en mensen in het onderwijs, boekdrukkers en bibliothecarissen en op grond van het draaiende rad van ntalrijke beroepen als molenaars, pottenbakkers, wagenmakers en spinners.

Ledeacker had vanaf de 15e eeuw een eigen laatbank, die later werd omgezet naar een schepenbank. Bestuurlijk stond Ledeacker daarmee zelfs hoger dan veel van de dorpen eromheen. Ledeacker had in de Franse Tijd een eigen municipaliteit (raad) met aan het hoofd de maire of burgemeester. Het besloeg een langgerekt gebied van 8 km lang en anderhalve kilometer breed. Van 1810-1821 was Ledeacker samengevoegd met Sint Anthonis tot de Maire van St. Anthoine, waarin Sint Anthonis de belangrijkste bestuurseenheid was. Op 1 januari 1821 werd deze gemeente met Oploo samengevoegd tot Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

Van 1891 tot 1973 stond Ledeacker in de wijde omgeving bekend als bedevaartsplaats, omdat in 1860 kort na elkaar twee branden waren ontstaan door blikseminslagen. Het jaar daarop kreeg men toestemming tot reliekverering en werd een devotiebeeld aangekocht. In 1891 kwam het tot een georganiseerde verering en kon men voortaan een volle aflaat op Donatusdag (30 juni) en in het octaaf verdienen. Tegenwoordig is de mis, nu op de tweede zondag van juli, vooral een parochiële viering.

In 1998 werden bij gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de parochie van de H. Catharina twee kunstwerken onthuld van de hand van Juul Baltussen uit Westerbeek. Deze zijn geplaatst voor het kerkgebouw in Ledeacker.

In Ledeacker is het goed wonen en toeven. Het dorp, dat bijna tegen Sint Anthonis aangebouwd is, heeft een geheel eigen karakter met een vriendelijke uitstraling naar iedereen, inwoner, toerist of toevallige passant.

dinsdag 19 februari 2019
Info-avond domotica

Informatie over domotica, met name over de mogelijkheden van het systeem "AltijdThuis". Met dit systeem heeft u de mogelijkheid om uzelf, buren of andere bekenden te alarmeren als dat nodig is. Presentator Piet Bekenkamp laat diverse apparaten zien die voor ouderen, die lang thuls blljven wonen maar wel toezicht nodig hebben, belangrijk kunnen zijn. Deze avond is met name bedoeld voor mantelzorgontvangers en -gevers. De info-avond in 't Dorpshuus begint om 20.30 uur.

zaterdag 23 februari 2019
Inzameling oud ijzer en oud papier

Zaterdagochtend op de Stippent.

zaterdag 23 februari 2019
Bonte Avond

Bonte Avond carnavalsvereniging De Hanen in partycentrum Nabat, aanvang 20:00u.

zaterdag 2 maart 2019
Boerenbruiloft

Boerenbruiloft carnavalsvereniging De Hanen in 't Dorpshuus, aanvang 20:00u.

zondag 3 maart 2019
Optocht en matinee

Carnavalsoptocht Sint Anthonis vanaf 14:00u. Loopgroepen, paren of enkelingen kunnen zich opgeven bij het secretariaat van CV De Hanen vóór 23 februari. Voor de Lekerse deelnemers aan de optocht is er een extra beloning. Na afloop start het matinee in 't Dorpshuus.

maandag 4 maart 2019
Lekerse Avond

Lekerse Avond in 't Dorpshuus inclusief bierpulschuiven en meer vermakelijk entertainment. Aanmelden voor het bierpulschuiven van teams van 3 personen is mogelijk bij CV De Hanen. Aan het winnende team en aan het origineelst verklede team worden prijzen uitgereikt. Aanvang 20:00u.

dinsdag 5 maart 2019
Kuukenbal

Kuukenbal van CV De Hanen. Aanvang 14:00u

woensdag 6 maart 2019
Kienen KBO

Kienen KBO in 't Dorpshuus, aanvang 14.00 uur

vrijdag 8 maart 2019
Aanplantdag speel/ontmoetingsplek

Het is de bedoeling dat de speel- en ontmoetingsplek op Den Berk mooi wordt aangeplant. Vrijdag 8 maart willen we alle Lekerse hulp vragen om te komen helpen met het aanplanten. Vanaf 8:45 uur tot +/- 12:30 uur.

zondag 10 maart 2019
Eten KBO

Gezamenlijk eten KBO in 't Dorpshuus, aanvang 12.30 uur.

woensdag 13 en dinsdag 19 maart 2019
Herhalingsles reanimatie AED

Herhalingsles reanimatie/AED in 't Dorpshuus

woensdag 13 maart 2019
Wandelen KBO

Wandeling KBO, vertrek 9.00 uur bij 't Dorpshuus

dinsdag 26 maart 2019
Rondbrengen Goede Doelen enveloppen

zaterdag 30 maart 2019
Inzameling oud ijzer en oud papier

Zaterdagochtend op de Stippent.

dinsdag/woensdag 2/3 april 2019
Ophalen Goede Doelen enveloppen